سمعک
یکی از نگرانیهای افرادی که میخواهند برای اولین بار از سمعک استفاده کنند، این است که سمعک آنها مخفی باشد و برای دیگران قابلرویت نباشد. تحقیقات اخیر نشان داده است که برخی افراد کم شنوا به علت اینکه سمعک آنها مخفی (نامرئی) نیست و توسط دیگران دیده میشود، از سمعک استفاده نمیکنند. به سمعک «کاملا داخل مجرا» (completely in canal) و سمعک «نامرئی داخل مجرا» (invisible in canal) سمعک نامرئی میگویند. همچنین بصورت مخفف به این سمعکها CIC و IIC نیز میگویند.
سمعک IIC از سمعک CIC کوچکتر و مخفیتر است، بنابراین استفاده از واژه نامرئی برای این سمعک صحیحتر است.قبل از تولید IIC، سمعک CIC کوچکترین سمعک موجود بود، به همین دلیل به سمعک کاملا داخل مجرا (CIC) هم سمعک نامرئی میگویند، اما این مدل واقعا مخفی و پنهان نیست.
سمعک نامرئی داخل کانال
اکنون، سمعک IIC کوچکترین و سمعک CIC کوچکترین و قویترین سمعک داخل گوشی هستند. برخی از سمعکهای CIC که رسیور خیلیقوی دارند را میتوان برای کم شنواییهای شدید تا عمیق (100 دسیبل) تجویز کرد.
قالبگیری صحیح و در نظر گرفتن سایر عوامل… در تجویز قویترین سمعکهای داخل گوشی اهمیت زیادی دارد. بیشتر افراد تمایل دارند که از این نوع سمعکها استفاده کنند، برای اینکه جنبههای زیبایی و اندازه سمعک برای آنها خیلی مهم است.اگر شما به دنبال خرید سمعک کوچک و مخفی هستید و کم شنوایی شما متوسط تا شدید یا حتی شدید تا عمیق است، سمعکهای CIC انتخاب خوبی هستند، به علت اینکه آنها تا حدی مخفی هستند و به اندازه کافی فضا برای آمپلیفایر و رسیور خیلیقوی (UP) و همچنین ویژگیهای پیشرفتهای مانند اتصال با بلوتوث دارند.
سمعکهای کاملا داخل مجرا (CIC) را میتوان خیلی کوچک ساخت، اما آنها را نمیتوان طوری ساخت که کاملا نامرئی باشند. آنها به اندازه کافی در عمق مجرای گوش قرار نمیگیرند تا کاملا دیده نشوند. بااینحال، اگر مجرای گوش شما کمی بزرگ باشد، سمعک CIC خیلی دیده نمیشود.اندازه و شکل مجرای گوش برای تجویز سمعک نامرئی خیلی مهم هست، درصورتیکه اندازه مجرای گوش شما کوچک باشد، سمعک IIC و CIC از نظر مخفی و پنهان بودن با هم فرقی نمیکنند.
سمعکهای CIC و IIC در مجرای گوش و در معرض رطوبت و جرم گوش قرار میگیرند، بنابراین اشکال اصلی این سمعکها این است که آسیبپذیرتر هستند و از سایر مدلها بیشتر خراب میشوند. همچنین طول عمر باتری این دو مدل سمعک کوتاه است.برخلاف سمعکهای CIC، سمعکهای IIC طوری ساخته میشوند، که در عمق مجرای گوش قرار بگیرند. قسمت خارجی سمعکهای IIC در بیشتر موارد دیده نمیشود، به همین علت به آنها سمعک نامرئی میگویند. سمعک نامرئی در عمق قسمت استخوانی مجرای گوش و در چند میلیمتری پرده گوش قرار میگیرد. معمولا نخ بیرنگی به این سمعک وصل میشود، تا کمک به گذاشتن و برداشتن آن داخل گوش کند.
در حال حاضر، تمامی کمپانیهای سمعک این مدل را تولید میکنند. این نوع سمعک نامهای متفاوتی بین کمپانیهای تولیدکننده سمعک دارد، ساندلنز (SoundLens)، نانو (Nano)، لیریک (Lyric) و… . همگی آنها به میزان خیلی زیادی شبیه هم هستند و در عمق مجرای گوش قرار میگیرند.
سمعک IIC
درصورتیکه آناتومی مجرای گوش شما مناسب و بزرگ باشد، سمعک IIC در عمق مجرای گوش شما قرار میگیرد و دیده نمیشود. برای اینکه IIC کاملا مخفی باشد، نیاز است که آن بعد از خَم دوم مجرای گوش قرار گیرد.
در این موارد قطر مجرای گوش باید به اندازه کافی بزرگ، طول آن بلند و خَم مجرا هم مناسب باشد. در عمق مجرای گوش قرار گرفتن این سمعک به میزان قابلتوجهی میتواند “اثر انسداد” (صدای خود فرد در سرش یا گوشش بلندتر شنیده میشود) را کاهش دهد.
هنگامی که سمعک نامرئی IIC در قسمت غضروفی مجرای گوش خارجی قرار میگیرد، گاهیاوقات اثر انسداد اتفاق میافتد. برخلاف قسمت غضروفی، قسمت استخوانی مجرای گوش هنگامی که فرد صحبت کند از داخل مرتعش نمیشود.
در تجویز سمعک CIC و IIC قالبگیری مهمترین قسمت است. درصورتیکه قالبگیری به درستی و از عمق مجرای گوش انجام نشود، هنگام غذا خوردن و صحبت کردن سمعک به راحتی از گوش بیرون میآید و سوت میزند، صداهای گفتاری به خوبی تقویت نمیشوند و فرد فقط صداهای محیطی را میشنود.
باتری سمعکهای نامرئی، سایز 10 (زرد رنگ) است. به طور معمول طول عمر باتری آنها 4 تا 7 روز است.البته با توجه به شدت کم شنوایی و سطح تکنولوژی سمعک و تعداد ساعاتی که در روز فرد از سمعک استفاده میکند، طول عمر باتری میتواند متغیر باشد. اکنون، برخی از کمپانیها برای تولید سمعکهای IIC وایرلس با هم رقابت میکنند.
مسئلهای که تا کنون از نظر فنی برای آنها مشکل بوده است. میزان تولید این سمعک کم خواهد بود، به علت اینکه این مدل سمعک برای همه افراد مناسب نیست.
با این حال، ما انتظار داریم در سالهای آینده بیشتر برندها شروع به ارائه سمعکهای نامرئی وایرلس کنند.
آیا سمعک نامرئی IIC برای همه افراد مناسب است؟
برای اینکه بدون در نظر گرفتن نوع و میزان کم شنوایی، اندازه و شکل مجرای گوش شما ممکن است مانع اصلی در استفاده از این مدل سمعک باشد.
اگر مجرای گوش شما خیلی کوچک، خیلی باریک یا نامناسب باشد، گوش شما برای این مدل سمعک مناسب نیست.
برای اینکه تمام قطعات سمعک (میکروفون، آمپلیفایر و رسیور) در مجرای گوش شما کنار هم قرار بگیرند، نیاز به فضا مشخصی است.
اگر اندازه مجرای گوش شما خیلی کوچک یا باریک باشد و فضای لازم را نداشته باشد، شما در این مورد آدم خوش شانسی نیستید.
سمعک نامرئی برای نوزادان توصیه نمیشود، به علت اینکه مجرای گوش نوزادان رو به رشد است و اندازه آن خیلی کوچک است.
از نظر نوع و میزان کم شنوایی، سمعک IIC برای کم شنوایی متوسط با الگوی ادیوگرام مسطح (Flat) مناسب است.
معمولا برای تجویز سمعک نامرئی، این نوع کم شنوایی بهترین حالت است.