- سرطان پوست
بیشتر سرطان هایی که گوش را درگیر می کند سرطان پوست است. سرطان پوست ممکن است ابتدا در لایه خارجی گوش ظاهر شود. سرطان های پوستی که بر گوش تأثیر می گذارند عبارتند از:
- کارسینوم سلول بازال
این سرطان پوست بیرونی ترین لایه پوست را تحت تاثیر قرار می دهد و در اثر قرار گرفتن مداوم پوست در معرض نور خورشید ایجاد می شود. معمولا قابل درمان است مخصوصا زمانی که زود تشخیص داده شود.
کارسینوم سلول بازال کمتر به سایر نواحی بدن سرایت میکند و کندتر از سایر سرطانهای پوست رشد میکند.
- کارسینوم سلول سنگفرشی
این شایع ترین نوع سرطان گوش است. و بیشتر از کارسینوم سلول بازال به سایر بافتها سرایت میکند. این سرطان در سلول های خارجی و میانی پوست ایجاد می شوند.
علائم کارسینوم سلول سنگفرشی می تواند شامل موارد زیر باشد:
لکه های قرمز فلس دار
زخم های باز
پوست خشن، ضخیم یا زگیل مانند
کارسینوم سلول سنگفرشی ممکن است پوسته پوسته شود، ایجاد خارش و خونریزی کند.
این نوع سرطان تهاجمی است. اگر به حال خود رها شود می تواند به عمق پوست رفته یا به سایر نواحی بدن گسترش یابد. اگر کارسینوم سلول سنگفرشی روی پوست گوش ایجاد شود، می تواند به گوش داخلی، استخوان هایی که گوش را احاطه کردهاند و سایر ساختارهای مجاور پخش شوند.
کارسینوم سلول سنگفرشی در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند ظاهر می شود از جمله: پوست دست، کف سر، پوست گوش و لبها و…..
ملانوما
این سرطان بر سلول های ملانوسیت پوست (سلول هایی که ملانین تولید می کنند) تأثیر می گذارد. این سلول ها زمانی که در معرض نور خورشید قرار می گیرید رنگ قهوه ای به پوست می دهند.
در حالی که ملانوما نسبت به کارسینوم سلول پایه یا سنگفرشی کمتر اتفاق می افتد، اما خطرناک تر است زیرا احتمال گسترش آن بیشتر است. این نوع سرطان جدی ترین شکل سرطان پوست است، که در مراحله اولیه مثل یک خال به نظر می رسد.
سرطان هایی که مستقیماً گوش میانی یا داخلی را تحت تأثیر قرار می دهند خیلی نادر هستند. عبارتند از:
- کارسینوم کیستیک آدنوئید
این نوع سرطان بسیار نادر معمولاً غدد بزاقی را تحت تأثیر قرار می دهد، اما می تواند در گوش نیز دیده شود. این سرطان درصد کمی از سرطان های مجرای خارجی گوش را تشکیل می دهند. سرعت گسترش این سرطان به کندی است.
- آدنوکارسینوم گوش
این سرطان بسیار نادر است که باعث ایجاد تومورهای در گوش میانی می شود. شایع ترین علائم آدنوکارسینوم گوش خونریزی است.
غدد پاروتید
این غده بزرگترین غده بزاقی بدن است و بیشتر سرطان های بزاقی از این غده شروع می شود. اکثر این سرطان ها خوش خیم هستند.
در صورت درمان نکردن سرطان غدد پاروتید، می تواند به گوش گسترش یابد.
۸۵ درصد از سرطان های مجرای گوش در صورت تشخیص زودهنگام قابل درمان هستند.
موفقیت درمان سرطان گوش به محل سرطان، نوع سرطان و میزان پیشرفت سرطان بستگی دارد. برخی از انواع این سرطان مانند: سرطان پوست ملانوما سریع گسترش می یابد در حالی که برخی دیگر مانند سرطان سلول بازال رشد کندی دارد و به راحتی گسترش پیدا نمی کند.
تشخیص زودهنگام سرطان نکته کلیدی برای نتیجه ی بهتر درمان است.
آیا عفونت گوش یا سرطان گوش دارم؟
بسیاری از علائم عفونت گوش شبیه به سرطان گوش است. از جمله:
گوش درد
از دست دادن شنوایی
خون ریزی
ترشحات گوش
همانطور که در بالا گفتیم عفونت طولانی مدت و مکرر گوش نیز می تواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد. به همین دلیل، مهم است که این علائم را جدی بگیرید و به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. زیرا اکثر اگر به موقع شناسایی شوند قابل درمان هستند.
این نوع سرطان معمولا با عفونت گوش اشتباه گرفته می شود. اگر عفونت گوش دارید ولی این عفونت طولانی مدت شده و ترشحات مداوم گوش دارید بهتر است هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تشخیص سرطان گوش
پزشک بیمار را معاینه می کند و در صورت نیاز آزمایش خون گرفته می شود تا سلامت کلی فرد بررسی شود. تنها راه برای تشخیص قطعی سرطان، نمونه گیری یا بیوپسی از بافت غیرطبیعی در اطراف گوش است. پزشک متخصص این نمونه را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می دهد.
قبل از بیوپسی ناحیه مورد نظر بی حس می شود تا دردی احساس نگردد. برای بیوپسی توده در گوش میانی بهتر است که از بیهوشی کلی استفاده گردد. در برخی موارد برای تشخیص از ام آر آی یا سی تی اسکن کمک گرفته می شود. از توده های موجود در گوش داخلی از بیوپسی استفاده نمی شود و تنها از ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده می شود.
درمان سرطان گوش
برای درمان سرطان گوش روش های مختلفی وجود دارد و این روش های درمانی با توجه به مکان و همچنین میزان پیشرفت آن متفاوت است. گاهی پرتو درمانی و گاهی برداشتن بافت میتواند به جلوگیری از پیشرفت کمک کند.